Om vårt mjöl

Mjöl är spännande.

Ekologiskt

I Kullens kvarn mal vi mjöl från ekologisk spannmål.  Den ekologiska spannmålen säkerställer att det inte finns några gifter eller rester från konstgödsel i mjölet

Vid odling av ekologisk spannmål har inte några kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel använts, vilket ofta görs när spannmål odlas konventionellt. Vårt varumärket Råberga ekoprodukter är som det hörs på namnet helt ekologiska produkter. Och självklart har vi inga tillsatser som till exempel askorbinsyra i mjölet.

Stenkvarn och valskvarn

I Kullens kvarn finns både en stenkvarn och valskvarn. Bägge sorternas malning ger fint mjöl med lite olika karaktär.

Att mala på stenkvarn är ett äldre hantverk där två stora runda stenar ligger på varandra och kornen mals till mjöl mellan dessa. I en valskvarn är det istället två stålvalsar som sädeskornen åker mellan och mals till mjöl. I en valskvarn är det lättare att justera hur grovt mjölet ska malas, mjölet från en stenkvarn blir därför ofta lite grövre än från en valskvarn.

Olika sorters malning

Vi har många olika sorters malning på vårt mjöl, det vill säga, vi mal det olika grovt.
De olika malningarna ger olika karaktär till brödet och ger möjligheter att variera bakningen på många sätt.

Vi har allt ifrån fint siktade mjöler till grova fullkornsmjöler och kross.
Ett vetemjöl eller fint rågmjöl är väldigt fint malet och de delar av kornet som är kli och groddar är bortsiktade. Utmalningsgraden är ca 65-70%.
Ett grahamsmjöl eller grovt rågmjöl är fullkornsmjöl och inte är lika finmalet.

Men ett fullkornsmjöl behöver inte vara grovt. Vi har flera fullkornsmjöler som är finmalda och även mjöl där vi lagt tillbaka finkli för att få ett lite grövre mjöl. Fullkornsmjöl och mjöl med groddar och kli ger mer smak och karaktär samt innehåller mer näringsämnen och mineraler.
Det grövsta vi har är vetekross och rågkross, samt hela korn.

Prova nya saker

Vi tycker det är kul att experimentera med olika typer av malningar, vad händer till exempel om valsarna lossas lite jämfört med när fint mjöl mals.

Resultatet av våra ”experiment” har till exempel resulterat i vårt Fullkornsvetemjöl, ett mjöl som precis som grahamsmjöl är ett fullkornsmjöl där hela kornet används men som är mycket mer finmalet än grahamsmjöl. Det passar bra för att få ett grövre bröd men utan en grov struktur. Ett annat resultat är vårt Matbrödsmjöl, ett vetemjöl där vi fört tillbaka lite kli, vilket gör det något grövre än vanligt vetemjöl men ändå är ett ganska finmalet mjöl.

Ett hantverk

Att mala mjöl i en kvarn som Kullens kvarn är ett hantverk. Malningen beror mycket på vem det är som mal och vilken spannmål som mals just den gången.

Därför kan vårt mjöl variera något från gång till gång till skillnad från stora industrikvarnar. Det tycker vi är charmen med ett mjöl från en liten kvarn som vår, det blir så mycket mer levande. Som bagare, oavsett om du är professionell eller hemmabagare, får du fortsätta på det hantverket och färdigställa det till ett fantastiskt bröd, härliga bullar eller goda kakor.

Vi hoppas du ska finna vårt mjöl lika fantastiskt som vi tycker, och om har du några frågor eller idéer, tveka inte att höra av dig till oss!