Recept på råglimpa
Det här brödet har gått under namnet ”Kaviarmacka” i familjen. En skiva nybakt bröd med kaviar på är en höjdare!
I det här receptet kan man prova lite av våra olika rågmjöler. Vill man ha en fin limpa tar man vårt valsmalda rågmjöl och vill man ha lite grövre, prova att byta ut några delar av rågmjölet mot vårt grovmalda rågmjöl.
Ingredienser till ca 16-18 bröd
50 gram jäst
5 dl vatten
1-2 d brunt farinsocker
1 tsk salt
8 dl fint rågmjöl
8-10 dl vetemjöl
2 ägg
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll det sedan över jästen och rör om. Blanda ner farinsockret och saltet och rör runt tills det inte finns några klumpar kvar. Häll i rågmjölet, vetemjölet och äggen. Blanda degen ordentligt tills den blir smidig. Lägg över en bakduk och jäs degen i ca 10 minuter.
Baka sedan ut tre limpor och lägg dem i tre smorda 1,5 litersformar. Låt limporna jäsa till dubbel storlek och sätt sedan in dom i ugnen i 200 grader i 25-30 minuter.
När bröden är klara, ta ut dem och lägg på ett galler med en bakduk över.
Njut av en skiva nybakt rågbröd!
