Recept

Att baka själv är lyxigt. Att känna lukten av nybakt bröd sprida sig i hemmet och sedan få njuta av nybakt bröd med bara lite smör på eller en färsk kanelbulle med ett glas kall mjölk till.

Här har vi samlat några recept vi gillar. Låt dig inspireras eller prova själv med din egen surdeg och vi är säkra på att ni får njuta ett fantastiskt bröd!

Frukostfralla

Nattjästa frukostfrallor som sätter guldkant på frukosten och de är mycket enkla att göra.

Kvällen innan rör man ihop degen för hand och sedan får den jäsa under natten. På morgonen bakar man snabbt ut bröden och sedan in i ugnen. Voila, jätte goda frukostfrallor som imponerar på alla som kliver upp till helgfrukosten.

Vi brukar utgå från receptet nedan men sedan byta ut delar av mjölet mot andra mjöler som vi har tillhands för tilllfället, tex ett par deciliter fullkornsvetemjöl eller lite grovmalet rågmjöl eller kanske lite grahamsmjöl. Ju grövre mjöl man byter ut till, minska mängden man byter ut.

En annan fiffig sak med det här receptet är att det går jättebra att byta ut det vanliga mjölet mot glutenfri mjölmix, tex Finax. Här behöver du dock köra degen i maskin eller med elvispens degkrokar 4-5 minuter. Då får man ett jätte gott glutenfritt bröd att bjuda den glutenintoleranta på.

Ingredienser till ca 16-18 bröd

25 gram jäst
4 dl kallt vatten
1 dl mjölk
1 msk honung
1,5 tsk salt
ca 10 dl vetemjöl eller matbrödsmjöl

Vill man inte göra så stor sats är det bara att halvera receptet.

Gör så här

Kvällen innan du bakar brödet:
Rör
ihop jästen med hälften av vattnet i en bunke så att det löser sig.
Blanda sedan i resten av vattnet, mjölken, honungen och saltet. Rör
igen.

Häll sedan i mjölet. Man kan justera mjölmängden om man
vill. Något mindre mjöl ger större luftbubblor i brödet men det blir
kletigare att baka ut, och något mer mjöl tvärtom. Rör ihop för hand med
en slev, degen ska vara lite kletig.

Lägg över en bakduk eller plastfolie, ställ svalt och låt jäsa över natten.

Nästa
morgon sätter du ugnen på 225 grader. Ta fram degen och stjälp upp den
på en väl mjölad yta. Platta försiktigt ut degen till en ?kaka? som är
ca 2 cm tjock. Knåda inte, då förstörs luftbubblorna i degen. Skär sedan
ut lagom stora bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Har du
haft något mindre mjöl blir det kladdigt, men håll ut, det blir riktigt
fina bröd till slut.

Pudra över lite mjöl och ev lite flingsalt på bröden och sätt in i ugnen ca 15 minuter.

Servera nygräddade med smör, en god ost och lite marmelad eller gurka.

Prova
dig gärna fram med det här brödet. Prova att byta en del av mjölet mot
till exempel vårt grahamsmjöl eller fullkornsvetemjöl. Ena gången kanske
ett lite grövre bröd passar bra och en annan gång ett ljusare.

Långpannebröd

Ett bröd vi gjort så länge vi kan minnas och som gillas av både stora och små i familjen.

Ger väldigt fluffiga och saftiga fyrkantiga bitar som blir väldigt snygga eftersom man bryter av brödet. Honungen ovanpå brödet ger en lätt sötma som är väldigt god.

I den här receptet använder vi flera av våra olika sorters mjöl och även kli. Testa gärna att byta ut hela eller en del av grahamsmjölet mot lite fullkornsvetemjöl, det ger ett finare bröd men forfarande fullkornsmjölets egenskaper. Har man inte något vetekli hemma kan man istället ta något mer grahamsmjöl.

Glöm inte att skära bitarna ordentligt innan du jäser andra gången så att det blir lätt att bryta brödet när det är klart

Ingredienser till en långpanna

6 dl mjölk
3 dl havregryn
1 dl vetekross eller rågflingor
50 gram jäst
3 dl grahamsmjöl
1 dl vetekli
0,5 dl honung
2 tsk salt
1 dl rapsolja
ca 10 dl vetemjöl eller matbrödsmjöl

Gör så här

Häll havregryn och vetekross i en degbunke och häll sedan över 3 dl av mjölken. Låt det sedan stå och svälla i ca en timme.

Smula sedan ner jästen över havregrynsblandningen, tillsätt sedan grahamsmjöl, vetekli, honung och salt. Värm resten av mjölken och oljan till 37-40 grader, häll det sedan i degbunken och blanda ihop allt väl. Blanda nu i vetemjölet/matbrödsmjölet i bunken, låt maskinen arbeta degen några minuter och jäs sedan degen med en brödduk över i ca 30 minuter.

Arbeta ihop degen igen i bunken och lägg den sedan i en långpanna som du smort med smör. Platta till och tryck ut degen ända ut till kanterna. Skär sedan med en vass kniv 16 eller 20 bitar beroende på hur stora du vill ha. Skär inte ända ner utan ett ca 5 mm djup snitt.

Låt degen jäsa på plåten under bakduk i ca 20 minuter.

Grädda sedan brödet i 225 grader i 15-20 minuter. Precis innan du tar ut brödet, blanda vatten med lite honung. När du sedan tar ut brödet penslar du det med honungsblandningen. Lägg sedan upp brödet på ett galler och låt det svalna under en bakduk.

Bryt isär bitarna och njut av ett gott bröd!

Linnpor

De här bröden kallas för “Linnpor” eftersom receptet kommer från Eleonors goda vän Linn. En härlig limpa att njuta av.

Det här brödet kan du prova med olika typer av kryddningar, till exempel brödkryddor eller pommerans eller sesamfrön. Det går även så klart att prova sig fram med olika typer av mjöl. Gillar du bröd med struktur och hårdare kärnor, prova att byta ut en del av det siktade rågmjölet mot vårt stenmalda grovmalda rågmjöl. Vetemjölet kan man byta ut en del mot vårt matbrödsmjöl, prova dig fram vad som passar dig, det kan inte bli fel.

Ingredienser till tre bröd

50 gram jäst
1 liter vatten, 37 grader (fingervarmt)
7 dl valsmalet rågmjöl
13 dl vetemjöl
4 tsk salt
3 msk olja
2 msk sirap
Ca 6 dl vetemjöl

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll det sedan över jästen och rör om. Blanda ner rågmjölet och den stora delen (13 dl) vetemjöl. Blanda degen ordentligt. Lägg över en bakduk och jäs degen i 1,5 timme.

Häll sedan ner resten av ingredienserna och blanda degen. Mjöla en bra yta och häll upp degen där. Dela degen i 3 delar, forma 3 limpor och lägg dem bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper. Jäs ytterligare 20 minuter.

Grädda sedan limpan i 200 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. När bröden är klara, ta ut dem och lägg på ett galler med en bakduk över.

Hoppas det smakar!

Råglimpa

Det här brödet har gått under namnet “Kaviarmacka” i familjen. En skiva nybakt bröd med kaviar på är en höjdare!

I det här receptet kan man prova lite av våra olika rågmjöler. Vill man ha en fin limpa tar man vårt valsmalda rågmjöl och vill man ha lite grövre, prova att byta ut några delar av rågmjölet mot vårt grovmalda rågmjöl.

Ingredienser till två bröd

50 gram jäst
5 dl vatten
1-2 d brunt farinsocker
1 tsk salt
8 dl fint rågmjöl
8-10 dl vetemjöl
2 ägg

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll det sedan över jästen och rör om. Blanda ner farinsockret och saltet och rör runt tills det inte finns några klumpar kvar. Häll i rågmjölet, vetemjölet och äggen. Blanda degen ordentligt tills den blir smidig. Lägg över en bakduk och jäs degen i ca 10 minuter.

Baka sedan ut tre limpor och lägg dem i tre smorda 1,5 litersformar. Låt limporna jäsa till dubbel storlek och sätt sedan in dom i ugnen i 200 grader i 25-30 minuter.

När bröden är klara, ta ut dem och lägg på ett galler med en bakduk över.

Njut av en skiva nybakt rågbröd!